Sunday, December 5, 2010

School of Architecture N.T.U.A Events !!!!!

150 φοιτητές της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ μαζί με διδάσκοντες, στο Σύνταγμα επί 6 ώρες το Σάββατο 4/12 με τα σχεδιαστήρια τους τα οποία έφεραν με πορεία από την Πατησίων, σχεδίαζαν, κατασκεύαζαν μακέτες, έκλειναν συνεχώς με πανώ την κυκλοφορία μόνο για 20 δευτερόλεπτα και την ξανάνοιγαν, κολλούσαν ζωγραφιές και μικρά χάρτινα πανώ στα τρόλεϋ και τα λεωφορεία, φώναζαν συνθήματα, σταματούσαν τα τουριστικά διώροφα, ανέβαιναν και ενημέρωναν τους ξένους. Σχεδόν το ίδιο είχε επαναληφθεί στην Πατησίων το βράδυ της Παρασκευής.
Δείτε τα βίντεο στο youtube και διαδώστε τα.

http://www.youtube.com/watch?v=P9qSrQIdfBc

http://www.youtube.com/watch?v=kQKejOQ0xkU

oi foitites arxitektonikis emp savvato mesimeri sto syntagma

see the video!!!!!

Mapping the Commons, Athens































Friday, December 3, 2010

COMMONIVERSITY

Χαρτογραφώντας τα κοινά αγαθά, Αθήνα / Mapping the Commons, Athens

ΕΜΣΤ Νέες Παραγωγές 2010 στο ProjectRoom Hackitectura
Χαρτογραφώνταςτακοινάαγαθά, Αθήνα / Mapping the Commons, Athens  
Επιμέλεια: Δάφνη Δραγώνα
Εργαστήριο 1 – 8 Δεκεμβρίου 2010
Ομιλία & Εγκαίνια
8 Δεκεμβρίου 2010 στις 19.00
Διάρκεια
9 Δεκεμβρίου 2010 – 23 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
HACKITECTURA

Sunday, September 19, 2010

DIGITAL DESIGN OF MATERIALITY (DDM) / The Design – Construction – Use Continuum















The status of construction design is changing. Its position in the design process and its functionality are shifting from a conventional role to a new one. In conventional design, a linear procedure starts from the first sketches and normally ends with the detailing of the final building’s configuration in terms of materialisation. A clear shift between design and construction is present and is supported by the division between design drawings and construction drawings. Recent developments in digital technology applications and the theoretical work supporting them propose a non linear design – construction procedure where decisions concerning both form and materiality are taken in all stages of the building’s conception and materialisation. Those decisions could even being taken during the building’s lifetime. Even further, what we usually call a changing paradigm due to IT implementation proposes a non – division of design and construction, a new interweaving of form and materiality. 

The course through its lectures proposes a number of theoretical issues dealing with the shift of digital technologies towards materiality, the parametric design strategies, file to factory procedures and the design questions related to them.

The course’s design project focuses on the design of a small architectural item and the CNC production of its model. Through that, the students are familiarized with light programming, parametric design software and CNC fabrication tools, using the School’s Modelling Lab equipment (milling machines, 2d printers, laser cutters).

Dimitris Papalexopoulos
Athina Stavridou

Friday, June 18, 2010

lectures

Οι διαλέξεις των μαθημάτων βρίσκονται στο http://www.ntua.gr/archtech/, σύνδεσμος lessons

Tuesday, June 1, 2010

Για την ελεγξιμότητα δυναμικά μεταβαλλόμενων δικτύων αλληλεπιδράσεων

Ένα σύμπλεγμα εννοιών (cluster), που δημιουργούν μια ευρύτερη συλλογικότητα. Ένα δίκτυο μέσα σε ένα άλλο δίκτυο εννοιών,  αυτομορφισμός.


Αλληλεπίδραση
Διάδραση
Οντότητα <————————————> Οντότητα
Αλληλεπίδραση
Οντότητα <-->Τοπικό Περιβάλλον <--> Οντότητα

Η αλληλεπίδραση ως η έμμεση διάδραση, "επικοινωνία" οντοτήτων, αντικειμένων μέσω πρόκλησης τοπικών μεταβολών, "χαράσσοντας", στο εντατικό πεδίο, εντός του εκτατικού χώρου δράσης τους. Η αλληλεπίδραση προσδίδει την ψευδαίσθηση της αυτονομίας, δεν υπάρχει η άμεση αντίληψη της διάδρασης, της άμεσης επίδρασης από τις άλλες οντότητες.

Έλεγχος
Ο έλεγχος ως μηχανισμός περιορισμού των θέσεων, καταστάσεων μιας οντότητας στον εντατικό χώρο, ως περιορισμός "κίνησης", περιορισμός της πολλαπλότητας των διαδρομών, εν τέλει μέσω της συρρίκνωσης του βαθμού ελευθερίας. Ο έλεγχος ως μηχανισμός εφαρμογής των ορίων "ασφαλείας", φραγμών εγκλωβισμού στην "ασφάλεια". Ο μηχανισμός που δεν λειτουργεί οδηγώντας μέσα από την ασφαλή διαδρομή, αλλά αποκλείοντας τις πιθανώς επικίνδυνες διαδρομές. Απώτερος σκοπός, η ευστάθεια, η ισορροπία, η τάξη, η διατήρηση στο equilibrium. Και το ερώτημα γεννάται: Ο ελεγκτικός μηχανισμός εξαλείφει μόνο τις επικίνδυνες διαδρομές ή περιορίζει τις επιλογές σε ένα υποσύνολο για το οποίο έχουμε γνώση, βεβαιότητα; Δηλαδή, μήπως ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι πολύ αυστηρός χωρίς λόγο;

Δίκτυο Αλληλεπιδράσεων

Οι οντότητες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, οι εντατικοί χώροι κίνησής τους συμπλέκονται. Η “ατομική” δυναμική τους αναπτύσσει εξαρτήσεις, συλλογικές συμπεριφορές, συνιστώσες. Οι αλληλεπιδράσεις αναπαρίστανται από ένα δίκτυο, ένα γράφο με κόμβους (οντότητες) και συνδέσεις (αναπαριστούν την έννοια της γειτνίασης και της τοπικότητας, στα πλαίσια της οποίας αναπτύσσονται αλληλεπιδράσεις). Η πολυπλοκότητα αυξάνει και η δυναμική των αλληλεπιδράσεων κυριαρχεί της ατομικής - “απομονωμένης” - αυτόνομης συμπεριφοράς των οντοτήτων.

Δυναμικά (μεταβαλλόμενο) δίκτυο αλληλεπιδράσεων
Το δίκτυο των αλληλεπιδράσεων δεν παραμένει σταθερό στο χρόνο, συνδέσεις μεταξύ κόμβων του δικτύου, γεννιόνται και χάνονται. Το ίδιο το δίκτυο που αντικατοπτρίζει τη σύνθεση των τοπικών αλληλεπιδράσεων, μπορεί να θεωρηθεί μια οντότητα που μοιράζεται αλλά και καλύπτει όλο των εκτατικό χώρο, δημιουργώντας ταυτόχρονα το δικό του εντατικό πεδίο.

State-Dependent Graph 
(όρος προς μετάφραση, “γράφος οριζόμενος από τη δυναμική των κόμβων του”)
Τι γίνεται στις περιπτώσεις όπου το δίκτυο των αλληλεπιδράσεων είναι αποτέλεσμα της δυναμικής των οντοτήτων, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζονται από τη δομή του δικτύου αυτού; Τι συμβαίνει όταν η μετάβαση της οντότητας από μία θέση στο εντατικό χώρο σε μια άλλη κατάσταση, επιφέρει μεταβολή στο δίκτυο αλληλεπιδράσεων. Η αλλαγή θέσης, η μετάβαση αυτή, απομακρύνει την οντότητα από την γειτονιά κάποιων οντοτήτων, χάνονται συνδέσεις - αλληλεπιδράσεις, αλλά την φέρνει στην γειτονιά άλλων, δημιουργούνται νέες συνδέσεις. Η δυναμική του δικτύου καθορίζεται από τη δυναμική των κόμβων του και η δυναμική των κόμβων καθορίζεται από τη δυναμική του δικτύου. Κοινωνικότητα; Διάδραση;

Έλεγχος Δυναμικών Δικτύων
Η δυνατότητα ελέγχου τέτοιων δικτύων απαιτεί την συνεχή συνδεσιμότητα του δικτύου. Πως επιτυγχάνεται; Μαθηματικά μοντέλα απαιτούν οι κόμβοι να είναι “ήπιοι” (calmness) και το δίκτυο να παρουσιάζει κανονικότητα (regularity). Ερώτημα: Τη σχέση έχει η ηπιότητα με το πρότυπο του σύγχρονου πολίτη; Τη σχέση έχει η κανονικότητα με την σύγχρονη οργάνωση του αστικού χώρου (Ιπποδάμεια ρυμοτομία, διαχωρισμός χρήσεων);
(Σύνδεση με B. Hillier, “Space syntax”)

Υποστηρικτικές έννοιες
Παθητικά συστήματα: Τα παθητικά συστήματα θεωρούνται βολικά για δίκτυα. Διασύνδεση παθητικών συστημάτων, οδηγεί σε ευσταθή συστήματα. Παθητικά είναι τα συστήματα των οποίων η έξοδος ακολουθεί την είσοδο ως προς την "φορά" κίνησης. Θετική "είσοδος", θετική "έξοδος". Αρνητική "είσοδος", αρνητική "έξοδος". 
Ελεγξιμότητα: Η δυνατότητα να μπορείς να κατευθύνεις της κίνηση στον εντατικό χώρο, χρησιμοποιώντας  μόνο τις διαθέσιμες υποδοχές, διόδους επικοινωνίας (input). Ισοδύναμα, η δυνατότητα αυτή αντιστοιχεί σε ένα δίκτυο  που πάντα υπάρχει πάντα ένα μονοπάτι από την “είσοδο” προς κάθε κόμβο.


Αναστάσης

Monday, May 31, 2010

Κείμενα---->συνέχεια

Σε συνέχεια του προηγούμενου post. Όλο το τεύχος από το
workshop Images of Virtuality: http://issuu.com/stelios_giama/docs/iov09_proceedings
Δείτε επίσης για διάδραση-σχέση φυσικού-ψηφιακού:
Electronic Democracy Spaces. Ioannis Orfanos, Dimitris Papadopoulos (p.99-106)

Wednesday, May 26, 2010

Κείμενα

 Τα πλήρη κείμενα είναι στα ακόλουθα links:

Aspects of virtuality: a space of conversions. Sonia Tzimopoulou

και


INDEX_ MESH: hacking public spaces into common places. Athina Stavridou, Sonia Tzimopoulou, Angela Kouveli, Dimitris Psychogios, Dimitris Papadopoulos, Xenofon Papadopoulos, Michael Georgiou

Σόνια

Φυσικό-ψηφιακό/ Διάδραση

Για τη σχέση φυσικού-ψηφιακού μπορείτε να δείτε και την παρουσίαση από το Images of Virtuality
----->Aspects of virtuality: a space of conversions.Sonia Tzimopoulou
ενώ για τη διάδραση (εκτός των άλλων) την παρουσίαση:
------>INDEX_ MESH: hacking public spaces into common places. Athina Stavridou, Sonia Tzimopoulou, Angela Kouveli, Dimitris Psychogios, Dimitris Papadopoulos, Xenofon Papadopoulos, Michael Georgiou
 Είναι στο:
http://www.imagesofvirtuality.org/program.html

Μπορώ να αναρτήσω και ολόκληρα τα κείμενα αν συμφωνούν και οι υπόλοιποι...

Σόνια

re: φυσικό versus ψηφιακό

Γιατί άραγε φυσικό versus ψηφιακό; δεν μπορούν να συνυπάρχουν; γιατί είναι ανταγωνιστική η σχέση;

Στο 2. έχω μεγάλες αντιρρήσεις, ίσως το κομμάτι της έρευνας είναι αποσπασματικό αλλά δημιουργεί ένα κατά τη γνώμη μου φοβικό σύνδρομο απέναντι στην αλλαγή. Οι διαδικασίες που μας οδηγούν δεν είναι γραμμικές όπως υπονοείται όπως: πολλές αλλαγές ίσον σχιζοφρένεια. Άραγε καθόλου αλλαγές ίσον παράνοια; Πρόκειται για δύο ακραίες εν δυνάμει καταστάσεις και όπως θα έλεγε και ο Παπαλεξόπουλος γιαυτό και "η εμμονή στη συγκρότηση της ταυτότητας και η ταυτόχρονη διάσπαση σε δίκτυα".

Στο 1. προτείνω την έννοια του "Active Forgetting" http://pmc.iath.virginia.edu/text-only/issue.101/11.2ramadanovic.txt / Πάνω σε αυτή την έννοια έχει γράψει και ο Michel Serres, αλλά δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή που.

Στο 3. Δεν καταλαβαίνω πολύ καλά τι σημαίνει Διάδραση-ελεγχόμενη προσωπικότητα; κάτι παραπάνω σε αυτό;

Η διάδραση σίγουρα δεν είναι καινοφανής έννοια. Καθημερινά διαντιδρούμε αλλά σε ένα περιορισμένο χωρικό και χρονικό εύρος. Με την εισαγωγή των ψηφιακών μέσων μπορούμε να διαντιδράσουμε πολλοί μαζί, εμείς με το άμεσο περιβάλλον μας, εμείς και κάποιοι άλλοι αλλού, ταυτόχρονα. Εμείς και οι άλλοι αλλού με χώρους που βρίσκονται αλλού αλλά και εδώ.
Μιλάμε περισσότερο για την ύπαρξη διαδραστικών δικτύων δραστηριοτήτων που δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν χωρίς την ψηφιακή τεχνολογία.

Αθηνά Σταυρίδου
Υ.Σ.1(δεν μπορούσα να κάνω comment λόγω μεγέθους κειμένου)

'Φυσικό versus ψηφιακό' _Το δίπολο... οι μεν της παράδοσης και οι δε της καινοτομίας...

Το δίπολο αυτό μπορεί να μην είναι τόσο απόλυτο.
Σε μερικές περιπτώσεις δεν ίσχύει το 'μέτρον άριστον'?--Κρίνουμε ανάλογικά. Οι Αρχιτέκτονες δεν είναι αυτοι που κρίνουν την σχέση και το μέτρο?

Ο τρόπος χρήσης εργαλείου (εξουσίας) κατ' εμέ είναι πιό κρίσιμο, και όχι το ίδιο το εργαλείο. Κάθε εποχή έχει/δημιουργεί τα εργαλεία της, τους ιούς και τα αντισώματά της ανάλογα (είτε παραδοσιακά είτε ψηφιακά).

1 Μήπως και πάλι (τοίχος του Βερολίνου) έχει να κάνει με μνήμες ___τι σβήνουμε/ξεχνάμε και τι κρατάμε? και για πιο ΛΟΓΟ.
Η' μια ανάγκη να πάμε γενικά κάπου αλλού?? (Επιστροφή στον 'Παράδεισο' κατά κο. Νίκο Σιδέρη, αλλά μέσω της ελεγχόμενης ψηφιακής πραγματικότητας? βλέπε cybersex! )

2 Τόσες εξελίξεις/μεταβολές και τόση πληροφορία στο μυαλό, που πια εκ των πραγμάτων αδυνατεί το μυαλό να την συγκρατήσει όλη. Σε ψυχαναλυτικό ερωτηματολόγιο 'τεστ' (Ψυχολόγος Irene Xira, B.A., M.Sc) με ερωτήσεις του τύπου 'πόσες φορές έχεις αλλάξει τόπο διαμονής/ πόσους θανάτους/ χωρισμούς' κτλ ---όσο περισσότερες οι μεταβολές/αλλαγές/εμπειρίες τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα ..σχιζοφρένειας! Άραγε είναι ικανό το μυαλό? Γνωρίζουμε προς τα που πάμε?

3 Διάδραση-Ελεγχόμενη προσωπικότητα!!! Ακουμπώ ένα διαδραστικό αντικείμενο και γνωρίζω/αναγνωρίζω τις αντιδράσεις του! Αντίστοιχα 'το αυτοκίνητο' αλλά όχι και τόσο ένα σκύλο ή άνθρωπο, μόνο στην περίπτωση που είναι 'εκπαιδευμένο'... {'Εκπληξη, και έκσταση κατά Φρόυντ μέσω του φόβου αντιμετωπίζοντας την 'επαφή'!...αλλά και επιβεβαίωση της δύναμής μου ότι έχω τον έλεγχο!?} Με την διαφορά ότι στον ψηφιακό κόσμο, πάλι έχω τον έλεγχο και αισθάνομαι 'χειριστής-έχω τον έλεγχο' μιας κατάστασης. Και πάλι όμως αντίστοιχα στον φυσκό κόσμο έχω την επιλογή να κλείσω ή να ανοίξω ένα παράθυρο είμαι 'χειριστής-έχω τον έλεγχο' μιας κατάστασης.


4. Συνημμένο από εργασία μου. (Α-μηχανία)


ΑΠΛΑ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ οποιοδήποτε FEEDBACK

Ευχαριστώ

Saturday, May 22, 2010

The Data-Driven Life, by Gary Wolf, NY Times Magazine

... on self-time-tracking tools
Time tracking tools are being enforced in the working environment, labor space, focusing on increased productivity.
What is the purpose of self-time-tracking tools? Self-monitoring? self-surveillance?

Thursday, May 20, 2010

Michael Hardt and Richard Stalman in Athens

Richard Stalman, Friday 28-05-2010, 18.00pm
Michael Hardt, Saturday 29-05-2010, 21.00pm,  

Β-FEST 2010: AntiAuthoritarian Festival,
Athens School of Fine Arts,
256 Peiraios st

Friday, May 14, 2010

concepts' cloud

course 2010: digital regionalism

paper's subject: 
The suggested index of concepts is endless and open. Everyone can upload a concept of his/her interest that he/she wants to research. The paper should examine at least one central concept and connect it with others of a similar content. The text should be at least 2000 words (maximum 5000 words). An abstract of 150 words (max), written in English must be submitted. The topic of the paper could be the analysis of a central concept, or could be the main concept of a general problematic, thus revealing an aspect of this concept. Otherwise the topic of the paper could be the documentation of interconnected concepts starting from the central concept. We can assume that the statement would reveal issues that are related to the space and if possible to its technological dimension (not technical), even if it is not central to the developed thoughts. Bibliographical references are necessary. It is possible to choose for each concept an image that temporarily refers to it. (the final result is evident that is common and will be presented in a website)