Ένα σύμπλεγμα εννοιών (cluster), που δημιουργούν μια ευρύτερη συλλογικότητα. Ένα δίκτυο μέσα σε ένα άλλο δίκτυο εννοιών, αυτομορφισμός.
Αλληλεπίδραση
Διάδραση
Οντότητα <————————————> Οντότητα
Αλληλεπίδραση
Οντότητα <-->Τοπικό Περιβάλλον <--> Οντότητα
Η αλληλεπίδραση ως η έμμεση διάδραση, "επικοινωνία" οντοτήτων, αντικειμένων μέσω πρόκλησης τοπικών μεταβολών, "χαράσσοντας", στο εντατικό πεδίο, εντός του εκτατικού χώρου δράσης τους. Η αλληλεπίδραση προσδίδει την ψευδαίσθηση της αυτονομίας, δεν υπάρχει η άμεση αντίληψη της διάδρασης, της άμεσης επίδρασης από τις άλλες οντότητες.
Έλεγχος
Ο έλεγχος ως μηχανισμός περιορισμού των θέσεων, καταστάσεων μιας οντότητας στον εντατικό χώρο, ως περιορισμός "κίνησης", περιορισμός της πολλαπλότητας των διαδρομών, εν τέλει μέσω της συρρίκνωσης του βαθμού ελευθερίας. Ο έλεγχος ως μηχανισμός εφαρμογής των ορίων "ασφαλείας", φραγμών εγκλωβισμού στην "ασφάλεια". Ο μηχανισμός που δεν λειτουργεί οδηγώντας μέσα από την ασφαλή διαδρομή, αλλά αποκλείοντας τις πιθανώς επικίνδυνες διαδρομές. Απώτερος σκοπός, η ευστάθεια, η ισορροπία, η τάξη, η διατήρηση στο equilibrium. Και το ερώτημα γεννάται: Ο ελεγκτικός μηχανισμός εξαλείφει μόνο τις επικίνδυνες διαδρομές ή περιορίζει τις επιλογές σε ένα υποσύνολο για το οποίο έχουμε γνώση, βεβαιότητα; Δηλαδή, μήπως ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι πολύ αυστηρός χωρίς λόγο;
Δίκτυο Αλληλεπιδράσεων
Οι οντότητες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, οι εντατικοί χώροι κίνησής τους συμπλέκονται. Η “ατομική” δυναμική τους αναπτύσσει εξαρτήσεις, συλλογικές συμπεριφορές, συνιστώσες. Οι αλληλεπιδράσεις αναπαρίστανται από ένα δίκτυο, ένα γράφο με κόμβους (οντότητες) και συνδέσεις (αναπαριστούν την έννοια της γειτνίασης και της τοπικότητας, στα πλαίσια της οποίας αναπτύσσονται αλληλεπιδράσεις). Η πολυπλοκότητα αυξάνει και η δυναμική των αλληλεπιδράσεων κυριαρχεί της ατομικής - “απομονωμένης” - αυτόνομης συμπεριφοράς των οντοτήτων.
Δυναμικά (μεταβαλλόμενο) δίκτυο αλληλεπιδράσεων
Το δίκτυο των αλληλεπιδράσεων δεν παραμένει σταθερό στο χρόνο, συνδέσεις μεταξύ κόμβων του δικτύου, γεννιόνται και χάνονται. Το ίδιο το δίκτυο που αντικατοπτρίζει τη σύνθεση των τοπικών αλληλεπιδράσεων, μπορεί να θεωρηθεί μια οντότητα που μοιράζεται αλλά και καλύπτει όλο των εκτατικό χώρο, δημιουργώντας ταυτόχρονα το δικό του εντατικό πεδίο.
State-Dependent Graph
(όρος προς μετάφραση, “γράφος οριζόμενος από τη δυναμική των κόμβων του”)
Τι γίνεται στις περιπτώσεις όπου το δίκτυο των αλληλεπιδράσεων είναι αποτέλεσμα της δυναμικής των οντοτήτων, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζονται από τη δομή του δικτύου αυτού; Τι συμβαίνει όταν η μετάβαση της οντότητας από μία θέση στο εντατικό χώρο σε μια άλλη κατάσταση, επιφέρει μεταβολή στο δίκτυο αλληλεπιδράσεων. Η αλλαγή θέσης, η μετάβαση αυτή, απομακρύνει την οντότητα από την γειτονιά κάποιων οντοτήτων, χάνονται συνδέσεις - αλληλεπιδράσεις, αλλά την φέρνει στην γειτονιά άλλων, δημιουργούνται νέες συνδέσεις. Η δυναμική του δικτύου καθορίζεται από τη δυναμική των κόμβων του και η δυναμική των κόμβων καθορίζεται από τη δυναμική του δικτύου. Κοινωνικότητα; Διάδραση;
Έλεγχος Δυναμικών Δικτύων
Η δυνατότητα ελέγχου τέτοιων δικτύων απαιτεί την συνεχή συνδεσιμότητα του δικτύου. Πως επιτυγχάνεται; Μαθηματικά μοντέλα απαιτούν οι κόμβοι να είναι “ήπιοι” (calmness) και το δίκτυο να παρουσιάζει κανονικότητα (regularity). Ερώτημα: Τη σχέση έχει η ηπιότητα με το πρότυπο του σύγχρονου πολίτη; Τη σχέση έχει η κανονικότητα με την σύγχρονη οργάνωση του αστικού χώρου (Ιπποδάμεια ρυμοτομία, διαχωρισμός χρήσεων);
(Σύνδεση με B. Hillier, “Space syntax”)
Υποστηρικτικές έννοιες
Παθητικά συστήματα: Τα παθητικά συστήματα θεωρούνται βολικά για δίκτυα. Διασύνδεση παθητικών συστημάτων, οδηγεί σε ευσταθή συστήματα. Παθητικά είναι τα συστήματα των οποίων η έξοδος ακολουθεί την είσοδο ως προς την "φορά" κίνησης. Θετική "είσοδος", θετική "έξοδος". Αρνητική "είσοδος", αρνητική "έξοδος".
Ελεγξιμότητα: Η δυνατότητα να μπορείς να κατευθύνεις της κίνηση στον εντατικό χώρο, χρησιμοποιώντας μόνο τις διαθέσιμες υποδοχές, διόδους επικοινωνίας (input). Ισοδύναμα, η δυνατότητα αυτή αντιστοιχεί σε ένα δίκτυο που πάντα υπάρχει πάντα ένα μονοπάτι από την “είσοδο” προς κάθε κόμβο.
Αναστάσης