Saturday, April 2, 2011

MAPPING THE COMMONS, ATHENS

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΑΓΑΘΑ, ΑΘΗΝΑ

ΤΡΙΤΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
18.00
Αμφιθέατρο 318
Κτίριο Μπουμπουλίνας
Σχολή Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π
Πατησίων 42

Παρουσίαση του εργαστηρίου των Hackitectura στο ΕΜΣΤ τον Δεκέμβριο 2010 από την
ΔΑΦΝΗ ΔΡΑΓΩΝΑ (Συντονίστρια του Εργαστηρίου και Επιμελήτρια της Έκθεσης)

Στρογγυλή Τράπεζα και συζήτηση για την σχέση κοινών (commons) και χώρου:
ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΜΑΡΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΑΒΙΛΑΣ, ΑΘΗΝΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ.

Συντονιστής: Δημήτρης Παπαλεξόπουλος

(Στα πλαίσια του μαθήματος «Το δικτυακό παράδειγμα και ο (κοινός) χώρος», του ΔΠΜΣ Σχεδιασμός – Χώρος – Πολιτισμός, Διδάσκοντες: Δ. Παπαλεξόπουλος, Α. Σταυρίδου)

Τα κοινά αγαθά σχετίζονται με τις έννοιες commons και common wealth δηλαδή τον παραγόμενο σήμερα (κοινό) πλούτο μέσα από συλλογική δημιουργικότητα, αλλά και τον υπάρχοντα (φυσικό) κοινό πλούτο. Γύρω από την σύγχρονη διεκδίκηση αυτών των δύο μορφών κοινών αγαθών, δημιουργείται σήμερα ένα ευρύτατο πεδίο θεωρητικών απόψεων και συναφών πολιτικών θέσεων και διεκδικήσεων.
Η προσπάθεια δημιουργίας ενός χάρτη των κοινών αγαθών της Αθήνας είναι, από όσο γνωρίζουμε η πρώτη που επιχειρείται στον διεθνή χώρο. Είναι λοιπόν φυσικό να χαρακτηρίζεται από την έντονη συζήτηση για το τι είναι κοινό, για το αν και πως μπορεί να χαρτογραφηθεί. Παράλληλα το τελικό αποτέλεσμά της προσπάθειας είναι ανοικτό και συνεχώς προσαρμοζόμενο στα νέα δεδομένα της κοινωνικής πραγματικότητας που «χαρτογραφεί».
Προς το παρόν, αυτή η πρώτη προσπάθεια χαρτογράφησης των κοινών αγαθών της Αθήνας μας επιτρέπει να συλλάβουμε, έστω και στιγμιαία, το πλήθος των σημείων που σχηματίζουν επάνω στον χάρτη, την πιθανότητα μιας νέας δυναμικής του μητροπολιτικού χώρου της. Ακόμα, μας δίνει την δυνατότητα να υποθέσουμε ότι μια επιθυμητή συνέχεια της προσπάθειας, εκτός από τον εμπλουτισμό του χάρτη, θα ήταν η επανάληψή του και σε άλλες μητροπόλεις. Θα οδηγούμαστε έτσι σε μια παγκόσμια διασυνδεδεμένη χαρτογράφηση κοινών αγαθών, σε μια ευρύτερη διασύνδεση απόψεων για την φύση και τον ρόλο των κοινών, σε μια παγκόσμια γεωγραφία εντοπισμένων διεκδικήσεων αλλά και πολλαπλών εναλλακτικών για μια Έξοδο από μια ήδη βιωμένη κρίση.


No comments:

Post a Comment